Pizza z pieca opiekanego drewnem

Poczuj aromat swojskiej pizzy z domowych składników. Idealne ciasto do wypieku w piecu opalanym drewnem.

Składniki na 3 nieduże pizze:

– mąka – 480 g,

– woda – 290-300 g dla mąki 500/550,

– drożdże: 1,2 grama,

– sól 10 g.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, co  poprawi właściwości fermentacyjne ciasta. Do mąki wsypujemy sól i mieszamy, by nie pozostała na górze, stwarzając ryzyko bezpośredniego kontaktu z drożdżami. Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki połączyć i można zacząć wyrabianie ciasta. Ciasto zagniata się ręcznie przez ok. 15 minut. Po zakończeniu wyrabiania pozostawić ciasto pod przykryciem na 20 minut, a następnie uformować kulki, ważące średnio 250-260g. Umieścić je w plastikowych, zamykanych pojemnikach, chroniących przed wysychaniem. Każdą kulkę należy wsadzić do innego pojemnika, aby po zwiększeniu objętości ciasto nie przyklejało się do jego ścianek. Rozrost odbywa się w temperaturze pokojowej (ok 20 °C) i trwa ok. 6 godzin. W tym czasie rozmiar kulek wzrośnie przynajmniej dwukrotnie.
Najlepiej więc przygotować ciasto rankiem, by móc upiec pizzę w godzinach popołudniowych.

Po 6h uformować ciasto ręcznie na kształt pizzy, można podsypać mąką semoliną, dzięki której nasza pizza się ładnie zarumieni.

Pizzę bezpośrednio przed pieczeniem udekorować ulubionymi składnikami.

Przykładowe składniki:

– przecier (do rozsmarowania),

– zioła prowansalskie/oregano (do posypania ciasta),

– ser mozarella,

– plastry salami.