Pizza z pieca opiekanego drewnem
Poczuj aromat swojskiej pizzy z domowych składników. Idealne ciasto do wypieku w piecu opalanym drewnem.
Składniki na 3 nieduże pizze:
– mąka – 480 g,
– woda – 290-300 g dla mąki 500/550,
– drożdże: 1,2 grama,
– sól 10 g.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, co poprawi właściwości fermentacyjne ciasta. Do mąki wsypujemy sól i mieszamy, by nie pozostała na górze, stwarzając ryzyko bezpośredniego kontaktu z drożdżami. Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki połączyć i można zacząć wyrabianie ciasta. Ciasto zagniata się ręcznie przez ok. 15 minut. Po zakończeniu wyrabiania pozostawić ciasto pod przykryciem na 20 minut, a następnie uformować kulki, ważące średnio 250-260g. Umieścić je w plastikowych, zamykanych pojemnikach, chroniących przed wysychaniem. Każdą kulkę należy wsadzić do innego pojemnika, aby po zwiększeniu objętości ciasto nie przyklejało się do jego ścianek. Rozrost odbywa się w temperaturze pokojowej (ok 20 °C) i trwa ok. 6 godzin. W tym czasie rozmiar kulek wzrośnie przynajmniej dwukrotnie.
Najlepiej więc przygotować ciasto rankiem, by móc upiec pizzę w godzinach popołudniowych.
Po 6h uformować ciasto ręcznie na kształt pizzy, można podsypać mąką semoliną, dzięki której nasza pizza się ładnie zarumieni.
Pizzę bezpośrednio przed pieczeniem udekorować ulubionymi składnikami.
Przykładowe składniki:
– przecier (do rozsmarowania),
– zioła prowansalskie/oregano (do posypania ciasta),
– ser mozarella,
– plastry salami.