Kura z warzywami z pieca chlebowego


Domowy obiad dla rodziny i znajomych w ciepłej atmosferze. Czas na szybki i pożywny posiłek!

Składniki:

– 1 kurczak – ok 1kg.

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki soli

– 1 łyżeczka pieprzu

– 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę,

– 1 łyżka czosnku granulowanego

– 2 cebule pokrojone w krążki

– 4 marchwie średniej wielkości,

– 5 ziemniaków średniej wielkości,

– 1 papryka,

– 1/2 cytryny,

– 1 gałązka rozmarynu,

– plastry boczku.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć.
  2. W misce wymieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz, czosnek i cebulę.
  3. Mięso natrzeć powstałą mieszaniną, a następnie pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę (można na całą noc).
  4. Warzywa umyć i pokroić w grubą kostkę.
  5. Piec chlebowy nagrzać do temperatury 200°C.
  6. Warzywa wsypać do naczynia, na warzywa położyć kurczaka.
  7. Kurczaka przyozdobić boczkiem i gałązką rozmarynu.
  8. Umieścić całość w piecu i piec przez 40-50 minut, aż będzie gotowe i zarumienione.

Podawać na ciepło.