Kura z warzywami z pieca chlebowego
Domowy obiad dla rodziny i znajomych w ciepłej atmosferze. Czas na szybki i pożywny posiłek!
Składniki:
– 1 kurczak – ok 1kg.
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę,
– 1 łyżka czosnku granulowanego
– 2 cebule pokrojone w krążki
– 4 marchwie średniej wielkości,
– 5 ziemniaków średniej wielkości,
– 1 papryka,
– 1/2 cytryny,
– 1 gałązka rozmarynu,
– plastry boczku.
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć.
- W misce wymieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz, czosnek i cebulę.
- Mięso natrzeć powstałą mieszaniną, a następnie pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę (można na całą noc).
- Warzywa umyć i pokroić w grubą kostkę.
- Piec chlebowy nagrzać do temperatury 200°C.
- Warzywa wsypać do naczynia, na warzywa położyć kurczaka.
- Kurczaka przyozdobić boczkiem i gałązką rozmarynu.
- Umieścić całość w piecu i piec przez 40-50 minut, aż będzie gotowe i zarumienione.
Podawać na ciepło.