Chlebek z pieca toskana
Chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej jasnej. W sam raz do wypieku w Twoim piecu TOSKANA!
Proporcje na dwie małe okrągłe formy.
Składniki:
– 750 g pszenna T750,
– 190 g pszenna razowa jasna T1600,
– 730 g wody,
– 20 g soli,
– 190 g zakwasu (najlepiej pszenny).
– plastry boczku.
Przygotowanie:
- Autoliza – 1 h: 680 g wody + mąka.
- Po godzinie dodać resztę wody i zakwas.
- Całe ciasto wyrobić.
- Pod koniec wyrabiania dodać sól.
- Uformować ciasto w wałki i zostawić w lodówce na 8h.
- Przełożyć uformowane ciasto na blachę i piec.
Chleb należy piec pierwsze 10 min w ok. 240 stopniach. Następnie w mniejszej temperaturze, aż cały chleb się zarumieni.
.