Chlebek z pieca toskana

Chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej jasnej. W sam raz do wypieku w Twoim piecu TOSKANA!

Proporcje na dwie małe okrągłe formy.

Składniki:

– 750 g pszenna T750,

– 190 g pszenna razowa jasna T1600,

– 730 g wody,

– 20 g soli,

– 190 g zakwasu (najlepiej pszenny).

– plastry boczku.

Przygotowanie:

  1. Autoliza – 1 h: 680 g wody + mąka.
  2. Po godzinie dodać resztę wody i zakwas.
  3. Całe ciasto wyrobić.
  4. Pod koniec wyrabiania dodać sól.
  5. Uformować ciasto w wałki i zostawić w lodówce na 8h.
  6. Przełożyć uformowane ciasto na blachę i piec.

Chleb należy piec pierwsze 10 min w ok. 240 stopniach. Następnie w mniejszej temperaturze, aż cały chleb się zarumieni.

.